6.8.2017

Kasvivärjäys

Se oli heinäkuun viimeisiä päiviä, kun laitoin väripadan porisemaan. Ja voin sanoa, että kyllä kannatti! 


Värjäsin ensimmäistä kertaa lankaa. Kasvina minulla oli keltasipulia ja värjäsin 100g Nalle lankaa. Yllä lopputulos sotkuisella vyyhdillä ja alla lähtötilanne. Sain pienestä määrästä sipulia todella paljon väriä. Sain ihanan itseäni miellyttävän langan, kirkkaan, en valjua. Kunhan neulon tästä langasta jotain, osallistun sillä Nonnu neulojan ja Kurjenmarjan Kasvivärikaliin.


Parhaiten värjäyksen oppii värjäämällä, mutta tietenkin piti hiukan ohjeita kurkata. Nonnu Neulojan podcastissa on kaksiosainen sarja kasvivärjäyksestä, joka kannattaa katsoa. 
Keitin sipulinkuoria tunnin. Jäähdytin ja siivilöin liemen, jonka jälkeen laitoin pataan langan ja puretteen, alunan ja kuumensin niitä 80-90 asteessa tunnin. Lopuksi huuhtelin ja kuivatin langan. Mielestäni paras ohje on kuitenkin olla miettimättä liikoja ja antaa mennä!


Lanka; Novita Nalle
Langan menekki; 100g
Millä värjäsin; Keltasipuli

Kannustan kaikkia rohkeasti kokeilemaan kasvivärjäystä! 
Mielelläni kuulisin myös teidän kokemuksistanne ja lempiväreistänne.

6 kommenttia:

 1. Vau, tuota kasvivärjäystä pitäisi kyllä joskus kokeilla. Hyvä lopputulos sulla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Minäkin pitkään ihailin muiden töitä ja suunnittelin, että joskus sitten värjään ja nyt tuo kasvivärikal antoi loppusysäyksen. :)

   Poista
 2. Kauniin väristä lankaa sait aikaan. :) Tää on niin mun to do -listalla tää värjäyskokeilu, mutta saa nähdä, koska oikeesti ehdin paneutua. Aikansa kaikella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä luulen, että on aika monen to do -listalla :) Mietin, että jos vielä tässä elokuun aikana värjäisi toisenkin kerran... ;D

   Poista
 3. Kasveilla värjääminen on puuhaa, johon jää koukkuun. Pian huomaa ajattelevansa rikkaruohojakin nyppiessään, että mitenhän tämä toimisi ja mitähän väriä tästä saisi. Omat lempparini ovat juurikin keltasipuli ja punasipuli, mutta myös lupiininkukka ja marja-aronia. Sinisen lupiinin kukilla saa kaunista sinistä ja vedenvihreää ja marja-aronian marjoilla lilan sävyjä. Punasipulilla tulee yllättäen vihreää. Pohjalankaa muuttelemalla saa myös erisävyjä. Villalanka värjäytyy eritavalla kuin sekoitelangat, esim. 7-veikka tai nalle, mutta sekoitelanka on turvallisempaa, kun ei tarvitse varoa huopumista. Beigeä tai harmaata lankaa värjäämällä saa taas ihan uusia sävyjä.
  Kuten huomaat, koukussa olen, ja pahasti....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä koukussa! Marja-aroniaa, lupiinia ja mustikkaa haluaisin kokeilla nyt varmaankin ensimmäisinä, mutta pitänee varmaan ainakin lupiinin kokeilu jättää ensi kesään. Tosiaan tuntuu ihan, että on avautunut uusi maailma tämän värjäilyn myötä. Oikein kihisen innostuksesta ja odotuksesta :D

   Poista

Kiitos kommentistasi💖