25.2.2017

Huolisyöppö (+ohje)

Minulta kysyttiin, että voisinko tehdä huolisyöpön ja tottakai suostuin, sillä mikä hauskempaa, kuin päästä toteuttamaan tällaista projektia.


Kyseessä on siis tämmöinen örkki, jolla on vetoketjulla aukeava suu. Jos on huolia tai näkee pahoja unia, se kirjoitetaan lapulle ja syötetään huolisyöpölle.
Mietin itsekseni, että miksi huolisyöpöt ovat hassun näköisiä ja tulin siihen tulokseen, että koska niillä on vakava ja vastuullinen työ, on niiden ulkonäön oltava hiukan hullunkurinen ja huolimaton.Ajattelin, että kirjoittelen teille tämmöisen suurpiirteisen ohjeen, jota mukailemalla saatte omanlaisenne huolisyöpön tehtyä. Syöpön kokoon vaikuttaa paljon, mitä lankaa käyttää ja minkä kokoisen vartalon sille haluaa. Vain mielikuvitus on rajana, varsinkin korvissa, silmissä, käsissä ja jaloissa kannattaa soveltaa saadakseen mieleisen.

Tarvitset:
- lankaa, minulla oli Novitan Kotiväki Huvilaa, Uno a ritorto 5:ttä ja Molla kalalankaa (12 säikeinen?)
- vetoketjun, minulla 10 cm
- täytettä
-nappejaSitten itse ohjeeseen. Ohje kannattaa lukea ensin kerran läpi, tai ainakin pari, kolme kohtaa edemmäs, kuin missä olet menossa.
Anteeksi vaihekuvien huonosta väristä, ne on otettu iltaisin kun olen syöppöä tehnyt.Virkataan ensimmäiseksi huolisyöpön suu. Suun täytyy olla pussi, koska kun syöppö täytetään vanulla, sen syömät huolet eivät saa tippua vanun sekaan. Pussin virkkaamisessa noudatetaan tätä ohjetta muuten, paitsi että aloituksessa vetoketju laitetaan väärinpäin. Kun vetoketju on väärin päin, pussin sisäpuolelle tulee kiinteiden silmukoiden oikea puoli. Ja vastaavasti ulkopuolelle jää kiinteiden silmukoiden takapuoli. Yllä olevassa kuvassa on vetoketju väärinpäin.


Ja vielä lähikuvaa miltä pussin sisäpuolen tulisi aloituksessa näyttää.Näin päin aloitus olisi normaalisti, eli nyt siinä on kiinteiden silmukoiden takapuoli.Tätä on jo hiukan pidemmälle virkattu, kun vetoketju on oikein päin, näkyy päällä kiinteiden silmukoiden takapuoli.Ja kun aukaiset vetoketjun, paljastuu pussin sisäpuoli ja kiinteiden silmukoiden oikea puoli.
Kun pussi on valmis, päättele langat pussin ulkopuolelle!Seuraavaksi pussin reunaan tehdään ketjupistoilla silmukoita, joiden avulla pussi myöhemmin kiinnitetään syöpön vartaloon kiinni.

Ketjupisto:
Työnnä neula, johon lanka on pujotettu, nurjalta puolelta oikealle puolelle kohdasta 1. Tee langasta lenkki ja työnnä neula kohdan 1 vierestä. Työnnä neula ulos kohdan 2 vierestä, niin että lenkki jää neulan alle ja kiristä pisto. Pistä neula kohdan 2 vierestä (uuden ketjun sisäpuolelta) ja jatka samoin.Päättele myös tämä lanka pussin ulkopuolelle.


Tässä valmis pussi, jossa on ketjupistot ja päättelyt ulkopuolella.Aloita syöpön vartalo. Itse aloitin tämä pohjasta.

kjs=ketjusilmukka
ks=kiinteä silmukka
krs=kerros
seur.=seuraavaan
s=silmukka

Virkkaa n. 34 kjs
1 krs: Virkkaa ks jokaiseen kjs:aan, ensin yläreunaan, ja sitten käänny ja jatka alareunaan, päätyihin 4 ks. (Päädyn silmukat: 4)
2 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyjen 4 ks:aan virkataan jokaiseen 2 ks. (Päädyn silmukat: 8)
3 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyihin *1 ks, 2 ks seur. s:aan* toista** vielä 3 kertaa. (Päädyn silmukat: 12)
4 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyihin *2 ks, 2 ks seur. s:aan* toista** vielä 3 kertaa. (Päädyn silmukat: 16)
5 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyihin *3 ks, 2 ks seur. s:aan* toista** vielä 3 kertaa. (Päädyn silmukat: 20)
6 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyihin *4 ks, 2 ks seur. s:aan* toista** vielä 3 kertaa. (Päädyn silmukat: 24)

Jos pohja on mielestäsi liian pieni, jatka samaan malliin. Jos taas koet sen liian isoksi, jätä pari kerrosta tekemättä tai tee alkuun lyhyempi kjs-ketju.

Tässä vielä pari havainnollistavaa kuvaa, kuinka pohja lähtee kasvamaan.

7 krs: Virkkaa ks jokaisen s:n takareunaan.
Muodostuu tuollainen reuna.
Pussi alkaa nousta ylöspäin, kun et enää tee lisäyksiä.Tästä eteenpäin jatka niin, että teet ks jokaiseen s:aan. Voit halutessasi tehdä esimerkiksi raitoja tai pilkkuja.


Tässä minun syöppöni tekovaiheessa. 
Kun tuntuu, että olisi sopiva kohta suulle ota pussi, jonka virkkasit ja ala kiinnittää sitä vartaloon.Laskin pussista ketjupistojen määrän ja merkkasin puolet niistä silmukkamerkkien avulla vartaloon.Kun kiinnität pussia, tee kiinteä silmukka niin, että menet koukun kanssa tavallisen silmukan ja ketjupiston läpi.Virkkaa kerros loppuun.Kun olet vetoketjun kohdalla, jatka virkkaamista vetoketjun "yläpuolelle". Aluksi saattaa tuntua, että vetoketjun yläpuolelle jää reikiä, mutta se tasoittuu, kun virkkaat pidemmälle.


Jatka nyt kiinteiden silmukoiden virkkaamista, kunnes syöppö on mielestäsi sopivan kokoinen.

Aloita päälaen tekeminen. Päälaesta tulee samanlainen kuin pohjasta, eli nyt toistetaan pohjan kerrokset päinvastaisessa järjestyksessä ja ei lisätä vaan kavennetaan.
1 krs: Virkkaa ks jokaisen s:an takareunaan.
2 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyihin *4 ks, 2 ks yhteen* toista** vielä 3 kertaa. (Päädyn silmukat: 20)
3 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyihin *3 ks, 2 ks yhteen* toista** vielä 3 kertaa. (Päädyn silmukat: 16)

Jossain tässä kohdin kannattaa alkaa täyttämään syöppöä. Pussin voi halutessaan kiinnittää parilla pistolla, kuten tein alla olevassa kuvassa.4 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyihin *2 ks, 2 ks yhteen* toista** vielä 3 kertaa. (Päädyn silmukat: 12)
5 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyihin *1 ks, 2 ks yhteen* toista** vielä 3 kertaa. (Päädyn silmukat: 8)
6 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan, mutta päätyihin *2 ks yhteen* toista** vielä 3 kertaa. (Päädyn silmukat: 4)
7 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan.

Ompele kiinni. Ja täytä loppuun samalla.

Nyt vartalo on valmis! Eikä ole enää paljon jäljellä.Seuraavat osat ovat syöpön ulkonäköä määrääviä osia ja tässä on minun versioni niistä. Kannattaa kokeilla erilaisia versioita.

Kädet ja jalat (yht. 4 kpl):

1 krs: Tee magic ring aloitus ja siihen 6 ks.
2 krs: Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan. (12 s)
3 krs: Virkkaa *1 ks, 2 ks seur. s:aan.* toista ** vielä 5 kertaa. (18 s)
4 krs: Virkkaa *2 ks, 2 ks seur. s:aan.* toista ** vielä 5 kertaa. (24 s)
5-? krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan (24 s)

Eli jatka kiinteiden silmukoiden virkkaamista spiraalina, kunnes olet tyytyväinen käden/jalan pituuteen.Minä tein niin, että on toinen käsi/jalka on pitkä ja toinen lyhyt.
Täytä vanulla ja kiinnitä sopivaan kohtaan vartaloa.Seuraavaksi tee silmät (2kpl).
1 krs: Tee magic ring aloitus ja siihen 6 ks.
2 krs: Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan. (12 s)
3 krs: Virkkaa *1 ks, 2 ks seur. s:aan.* toista ** vielä 5 kertaa. (18 s)
4 krs: Virkkaa *2 ks, 2 ks seur. s:aan.* toista ** vielä 5 kertaa. (24 s)
5 krs: Virkkaa *3 ks, 2 ks seur. s:aan* toista ** vielä 5 kertaa. (30 s)

Kiinnitä napit virkattuihin pyörylöihin ja kiinnitä pyörylät vartaloon. Kiinnitin syöppöni silmät hiukan eri korkeuksille.

Viimeisenä vaiheena korvat ja sarvi.Nämä korvat ovat afrikankukkia (ohje), jotka on taitettu puoliksi ja ommeltu yhteen. Kun ne kiinnitetään vartaloon taitoin ne vielä kerran puoliksi.


Huomaa muuten, että tämä kuva on otettu päivänvalossa ;)

Tämä "sarvi" on virkattu seuraavasti:
1 krs: Tee magic ring aloitus ja siihen 6 ks.
2 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan. (6 s)
3 krs: Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan. (12 s)
4 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan. (12 s)
5 krs: Virkkaa *1 ks, 2 ks seur. s:aan.* toista** vielä 5 kertaa. (18 s)
6 krs: Virkkaa ks jokaiseen s:aan. (18 s)

Jatka näin toistaen lisäyksiä (lisäysten välillä olevat silmukat lisääntyvät), kunnes "sarvi" on haluamasi kokoinen. Loppuun tein n. 3 krs pelkkiä ks:ta. Täytä ja kiinnitä vartaloon.

Syöppösi on valmis, onnittele itseäsi!!Lanka; Novita Kotiväki Huvila, Uno a ritorto 5 ja Molla Kalalanka
Langan menekki; n. 180g
Ohje; tässä näin!
Koko; n. 35 cm pohjasta sarven päähän


Kysykää rohkeasti, jos ohjeessa on jotain epäselvää! 

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi💖