18.12.2016

18. luukku; piparit itsetehdystä taikinasta (+ohje)

Viime jouluna kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä itse piparkakkutaikinan. Ja voin kertoa, että paluuta kaupan taikinaan ei ole kuin hätätapauksen sattuessa. 


Nämä ovat niin herkullisia, että jaan ohjeen teillekin!


Tarvitset:
- 400g sulatettua voita
- 3 kananmunaa
- 3,5 dl sokeria
- 1 dl tummaa siirappia
9 dl vehnäjauhoja
- 3 dl perunajauhoja 
- 4 tl piparkakkumaustetta
3 tl soodaa
1 tl kaardemummaa

Vatkaa ensin munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää nyt muna-sokerivaahtoon vuorotellen voita, siirappia ja kuivia aineksia.
Kun taikina on vatkautunut hyvin, laita elmukelmu astian päälle ja astia yöksi jääkaappiin. 

Pari huomiota:
- taikinan koko on n. 1,7 kg
- taikina jää vaaleaksi, mutta paiston jälkeen on aivan "tavallisen" värinen
- tarvitset paljon jauhoja, kun kaulitset taikinaa
- tee ohuita, koska kohoavat paljon uunissa
- Paista 200°C ja vahdi, että eivät pala





Ja viimeinen ohje, nauti!




2 kommenttia:

  1. Huh, valtava taikina. Siinä on ollut paistamista. :D Mutta varmasti maku ja tuoksu ovat olleet sen arvoisia. Itse tehdyssä taikinassa on sitä jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siinä kesti kyllä sika kauan... :D viimeiset oli jo aika tuskalliset tehä.

      Poista

Kiitos kommentistasi💖